Türkiye'de gıda fiyatlarındaki artışın hız kesmediği bildirildi. TÜİK'in açıkladığı şubat ayı TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) verilerine göre, aylık enflasyon yüzde 4,53, yıllık enflasyon ise yüzde 67,07 olarak gerçekleşti. Yıllık tüketici enflasyonu ocak ayına göre hızlanarak, Merkez Bankası'nın mayısta beklediği yüzde 70 seviyesine yaklaştı. Şubat ayında en çok fiyatı artan 10 üründen 9'u gıda ürünleri oldu.
Yıllık enflasyonun 2005 yılından bu yana yaşanan en yüksek şubat enflasyonu olduğu belirtilirken, sadece iki aylık resmi enflasyonun yüzde 11,54 olduğu ifade edildi. Merkez Bankası'nın yılsonu enflasyon beklentisinin ise yüzde 36 olduğu vurgulandı.
TÜİK verilerine göre şubatta TÜFE hesabında esas alınan 143 temel başlıktan 125'inde artış gerçekleşti. Şubat'ta bir önceki aya göre en yüksek artışın yüzde 12,76 ile eğitim grubunda olduğu belirtilirken, bu grubu yüzde 8,25 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 5,42 ile lokanta ve oteller takip etti.
Öte yandan, TÜFE'deki artış oranının yönetilen ve yönlendirilen fiyatlar hariç TÜFE'de yüzde 72,60 olarak gerçekleştiği ifade edildi. Yönetilen ve yönlendirilen fiyatlar hariç tutulduğunda enflasyonun 5,5 puan gerileyerek yüzde 67,07 seviyesinde gerçekleştiği belirtildi. Ancak, seçim sonrası bu kalemlerde beklenen zamların yıllık enflasyonu daha da yukarı çekebileceği öngörüldü.
Ayrıca, DİSK-AR'ın değerlendirmesine göre, TÜİK tarafından açıklanan enflasyonun halkın hissettiği gerçek enflasyonu yansıtmaktan uzak olduğu vurgulandı. DİSK-AR'ın verilerine göre gıda enflasyonu ortalama yüzde 71,2 olarak gerçekleşirken, en yoksul yüzde 20'lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 111,7 olarak kaydedildi.